Alt çenemizi kafa kaidesine bağlayan eklem, temporomandibular eklem olarak isimlendirilir ve fonksiyon sırasında eklem başının yuvasından çıkarak hareket ettiği tek eklemdir. Diğer tüm eklemler menteşe hareketiyle hareket eklerken, bu eklem kayma ve dönme hareketleri içeren karmaşık bir fonksiyon gösterir. Çene eklemi aynı zamanda hemen hemen en çok kullanılan eklemdir, uyku sırasında bile çene hareketleri devam eder. Tüm bu etkenler, çene eklemlerini düzensizliklere oldukça açık hale getirir.
Çene eklemi bozuklukları genellikle hareket esnasında sürtünme ya da kütleme tarzı sesle, çene ve şakaklarda ağrı ve çiğneme kaslarında yorgunlukla ve çene hareketlerinde kısıtlama ile farkedilir. Temeldeki sebepler genelde genetik yatkınlık, diş eksiklikleri ve hatalı protezler, aşırı diş sıkmak (Bruksizm) gibi aşırı fonksiyonlar ve patolojik oluşumlar (Tümör vb gibi) olabilir.
Eklem hastalıklarında tedavi konsepti, her hastalıkta olduğu gibi önce sebebi ortadan kaldırmaktır. Sonrasında genellikle split denen ve hem sıkmayı engelleyen , gece plağı olarak da bilinen aparey yapılır. Buna ek olarak aşırı sıkmayı engellemek amacıyla botox, medikal tedavi gibi farklı yöntemler de kullanılabilir.