Diş hekimliği, uzun yıllardır aynı yöntemlerle yapılmaktaydı. Diş kayıtları ölçü maddeleri kullanılarak alınmakta ve alçıdan dökülmekteydi. Röntgenler filme basılmakta, porselen kaplamalar porselen hamurundan elde şekillendirilerek fırında pişirilmekteydi. Günümüzde, ilk muayeneden tedavi bitimine kadar dijital teknolojiyi kullanabilmekteyiz. 3 boyutlu görüntüleme teknikleri ve ağız içi tarama sistemleri, problemin çok daha kolay görülmesini sağlamaktadır.
Hem ortognatik cerrahiler, hem ortodontik tedaviler, gülüş tasarımı programları ile planlanmakta, yapılacak cerrahiyi yönlendirecek olan ameliyat splintleri 3 boyutlu yazıcılarla yapılmaktadır. Buna ilave olarak, braketlerin dişler üzerine yapıştırılması da bilgisayarlı konumlandırma teknikleri kullanılarak yapılmaktadır. Braketlerin dişler üzerine yerleştirileceği pozisyonlar, sayısal ortamda hesaplanmakta, buna uygun taşıyıcılar yapılarak braketler indirekt yapıştırma denen işlemle ağıza taşınmaktadır.
Dijital ortodontinin hastalarımız tarafından en kolay farkedilen faydası, şeffaf plak tedavisidir. Eskiden teknisyen tarafından elde üretileni ve çok da hassas olmayan plaklar artık dijital ortamda planlanıp üretilmekte, bu sayede diş hareketleri çok daha kolay ve ağrısız olmaktadır.