Diş eti hastalıklarında en iyi yaklaşım problemi erken teşhiş  etmek ve diş hekimi kontrolünde tedavi uygulamaktır. Tedavi sonunda da hasta özenli bir şekilde ağız hijyen ve sağlığını korumaya devam etmelidir.

Diş eti hastalığı belirtileri nelerdir?

  • Kızarık ve şişmiş dişetleri
  • Diş fırçalarken yada diş ipi kullanırken oluşan kanamalar
  • Diş etinin çekilmesi sonucu dişinizin daha uzun görünmesi
  • Hissedilen kötü koku ve tad. (Diş çürüğü de benzer)
  • Dişlerin hizalarında değişim.

 

Diş eti hastalığının aşamaları:

Gingivitis:

Diş eti iltihabı denir, diş eti hastalıklarının ilk aşamasıdır. Düzenli diş fırçalamayan kişilerde görünür. Diş eti plakları ve diş etinde hafif kızarıklıklar vardır. Henüz  kemik ve diş etinde kayıp yoktur, dolayısıyla bu aşamada ortaya çıkan rahatsızlık kolayca geri çevirilebilir. Tedavisi de o derece kolay olacaktır.

Periodontitis:

Dişleri yerinde tutan kemik, dişeti ve lifler hasar görmeye başlamıştır. Bu dönemde hasar geri döndürelemez. Zaman zaman diş etleri içinde küçük cepler oluşur. Bu cepler yiyecek artıkları,plak vs ile dolmaktadır. Diş hekiminizin uygulayacağı tedavi ve evde düzenli bakım ile periodontitis ortadan kaldıralabilmektedir.

Periodontitisin ilerlediği vakalarda artık dişler sallanmaktadır. Yoğun tedavi ile küçük geri dönüşler olabilir ancak genellikle diş kaybı ile sonuçlanır.

Tedavi:

Erken aşamalarda doğru ağız bakımı, yeterli süre ve sıklıkta diş fırçası ve ipi kullanımı yeterlidir.

Orta aşamalarda diş taşı temizliği ve dişlerin üzerindeki birikintileri uzaklaştırmak, gargara ve/veya çeşitli ilaçların kullanımı gerekebilir. İyice ilerlemiş vakalarda cerrahi müdaheleler gerekir, Kök yüzeyi düşleştirmeleri, diş eti veya bağ dokusu nakilleri gerekebilir.