Dolgu çürümüş, kırılmış veya çatlamış dişin artık ve çürükler temizlendikten sonra eski fonksiyonlarını yerine getirmesi için oluşan boşluğun bir takım maddeler ile doldurulması işlemidir. Bu sırada yüksek veya alçak hızlı (2000rpm / 400.000 rpm) elektrikli yada havalı motorlar kullanılır. Dolgu sırasında hastaya uygun anestezi yapılır işlem sırasında acı hissedilmez. İşlemde sonra hassasiye olabilir ancak bu da kısa bir süre içinde geçecektir.
Dolgu Çeşitleri:
1- Amalgam dolgular:
Civa’nın çinko,kalay,gümüş,bakır vs. tozları ile karıştırılmasıyla elde edilir. Gümüş dolgu olarak da adlandırılır. Özellikle çiğneme basıncına dayanıklılığı ve oligodinamik(Bakır, gümüş, altın, civa gibi ağır metallerin memeli hücresine zarar vermeyecek kadar düşük derişimlerinin endospor oluşturmayan bakteriler ve bazı virüsler üzerinde öldürücü etki göstermesi.) etkisi nedeniyle özellikle arka dişlerde tercih edilir.
2- Kompozit Dolgular:
Diş renginde organik ve inorganik bileşenleri olan bir dolgu çeşididir. Tüm dişlerde rahatlıkla kullanılabilir. Uygulaması esnasında dikkatli olunmalıdır.
3- İnlay Onlay Dolgular:
Seramik veya kompozitten yapılabilirler. Büyük hacimli diş dokusu kayıplarında tercih edilirler. Ölçü alınarak laboratuvarda yapılır sonraki seansta dişe yapıştırılırlar.