Bir dişe kanal tedavisi yapıldığı zaman, diğer doğal dişleriniz kadar uzun süre dayanması beklenir. Fakat bazı durumlarda, tam bir iyileşme olmaz ve ilk tedaviden aylar hatta yıllar sonra bile yeni sorunlar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda endodonti uzmanınızın daha yüksek başarı oranı ile tekrardan kanal tedavisi yapması mümkündür. Bu prosedür endodontik retreatment olarak adlandırılır.

Kanal tedavisinden sonra bir dişin tam olarak iyileşmemesinin birçok nedeni vardır;

İlk tedavinin, tüm kök kanal sistemini içerek şekilde ve kurallara uygun olarak yapılmaması,

İlk tedavi sırasında eğimli ve dar kanalların tedavi edilmemesi,

İlk tedavi sırasında tespit edilemeyen zorlayıcı kanalların bulunması,

Kanal tedavisini takiben, dolgu ya da kaplamanın zamanında yaptırılmaması,

Kron ya da dolgunun düzgün yapılamamış olması. Böyle bir durumda tükürük yine kanallara ulaşabilir ve kanal tedavisi iyi yapılmış bir dişi bile tekrar enfekte edebilir.

Yeni oluşan bir çürük, kanalların tekrar tükürüğe maruz kalmasına ve dişin enfekte olmasına yol açabilir.

Endodontik retreatment işlemini kim yapar?

Kanal tedavisinin yenilenmesi işlemi, genellikle ilk tedaviden çok daha zorlayıcı ve kompleks bir işlemdir. Bu nedenle birçok dişhekimi hastalarını bir endodonti uzmanına yönlendirmekte ya da bu tür dişlerin çekilmesini önermektedir. Eğer dişhekiminiz dişinizin çekimini önerirse, bir uzmana gitmeniz halinde, kanal tedavisi ile dişinizi kurtulma ihtimalinin olup olmadığını sormanızda ve sizi bir uzmana yönlendirmesini talep etmenizde fayda bulunmaktadır. Endodonti uzmanları, dişhekimliği fakültesinden sonra zorlayıcı kanal tedavileri ve retreatmentlar gibi ileri alanlarda 3 yıl ya da daha fazla eğitim alarak uzmanlaşan dişhekimleridir. Endodonti uzmanları, ayrıca ağız ve yüz bölgesinde teşhis edilemeyen ağrılar hakkında da tecrübe sahibidirler.

Endodontik retratment işlemi sırasında neler olur?

Kanal tedavisinin tekrarlanmasına karar verildiği zaman, endodonti uzmanınız kanallara tekrar ulaşabilmek için dolgunuzun tamamını ya da bir kısmını uzaklaştıracaktır. Daha sonra, ilk tedavi sırasında uygulanan kanal dolgu materyallerinin tamamı çıkarılacak, kanallar anatomiye uygun olarak tekrardan temizlenecek, şekillendirilecek ve doldurulacaktır. Bu işlemler genellikle bir seansta tamamlanmaz, ikinci hatta bazen üçüncü seanslara ihtiyaç duyulabilir. Son tedavi seansından sonra, dişi korumak ve tam işlevine kavuşturmak için diş üzerine bir kron yada uygun başka bir restorasyon yerleştirilmesi işlemine geçilir.

Eğer restore edilecek dişte yeterli miktarda diş dokusu kalmamışsa, diş hekiminiz ya da endodonti uzmanınız diş içine post adı verilen fiber ya da metal yapılar yerleştirebilir.

Endodontik retreatment benim için en iyi tedavi seçeneği midir?

Yeniden endodontik tedavi yapılmasına sizin ve endodonti uzmanınızın birlikte karar vermeniz doğru olacaktır. Retreatment yapılmış bir diş hayat boyu dayanabilir, fakat yine de bu işlemin kesin bir başarıya ulaşacağına garanti vermek mümkün değildir. İlk defa yapılan bir kanal tedavisinin başarısı % 95 olarak ifade edilirken, endodontik retreatment için başarı %80-95 olarak ifade edilmektedir. Yine çok yüksek başarı oranları ile gerçekleştirilebilen bu tedavi için her vaka, bireysel olarak değerlendirilmeli ve karar verilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kanal tedavisinden sonra dişimde renk değişikliği olacak mı?
Kanal tedavili dişinizin renginde bir değişiklik olmamalıdır. Daha eski materyaller ve tekniklere kıyasla, güncel materyallerin ve tekniklerin ve bunların doğru kullanımı ile dişinizin renginde bir bozulma olmaz.
Kanal tedavisi sırasında ağrı duyar mıyım?
Kanal tedavisi, ağrılı bir işlem olarak bilinir. Fakat doğru anestezik materyaller ve modern teknikler ile işlem tamamen ağrısız gerçekleştirilebilir. Tedavinin ilerlemesi ile ağrı hissi oluşmaya başlarsa, ilave anestezi tedbirleri ile tedavi yine ağrısız olarak bitirilebilir.
Kanal tedavisinin ömrü ne kadardır?
Kanal tedavisinin amacı, kök kanalına girerek probleme yol açan mikroorganizmaların oradan uzaklaştırılması ve kanallara tekrar girişlerinin engellenmesidir. Bu hedefin tam olarak başarıldığı dişlerin, doğru bir restorasyonla tamamlandıktan sonra, ağızdaki sağlıklı dişler kadar ömürlerinin olması beklenir. İyi yapılmış bir kanal tedavisine sahip olan çok sayıda diş hayat boyu dayanabilir. Bazı vakalarda standart kanal tedavisi ile diş kökünün uç kısmındaki mikroorganizmalar tam olarak temizlenemeyebilir. Böyle durumlarda endodontik cerrahi işlemi dişi korumak için iyi bir tedavi seçeneği olabilir.
İmplant kanal tedavisinden daha iyi bir seçenek mi?
Doğal dişinizi korumak, eğer mümkünse, daima en iyi seçenektir. Yapay olan hiçbir şey, doğal bir dişin görünümünü ve işlevini tam olarak yerine getiremez. En gelişmiş implant ya da köprü tedavileri bile doğal dişin yerini tutamaz. Bu nedenle kanal tedavisini bir seçenek olarak değerlendirmek gereklidir. Endodontik tedavi yüksek başarı oranına sahiptir ve kanal tedavisi yapılan çok sayıda diş ömür boyu dayanabilir. Çekilen bir dişin yerine köprü ya da implant ile tedavi yapmak hem daha fazla zaman gerektirir hem de komşu dişlere ve destek dokulara daha fazla işlem yapılmasına neden olabilir. Bir dişin çekilmesine özellikle bir endodonti uzmanı tarafından karar verildikten sonra implant iyi bir tedavi alternatifi olabilir.