Erişkinlerde, iskeletsel sorunların aşırı olduğu ve dış görünüş olarak kişiyi çok rahatsız ettiği durumlarda sadece ortodontik tedavi ile sonuç alınamaz. Özellikle alt çenenin üste göre önce olması, ya da yana doğru açılı olması, kolaylıkla dikkat çeken bir görüntüdür. Bu durumda ortognatik cerrahi tedavisi düşünülebilir. Bu tedavi temel olarak çenelerin, kafa kaidesine ve birbirlerine göre olan konumlarını ameliyatla düzeltmektir. Ortognatik cerrahi tedavisi diş teli ile başlar. Yaklaşık 12-18 ay arasında süren diş teli tedavisinin ardından ameliyat yapılır. Bu ameliyatı alanında deneyim sahibi çene cerrahları ya da plastik cerrahlar yapar.
Ameliyatın ardından bir kaç ay içinde diş telleri de sökülür ve bazen, en yakın arkadaşların bile tanımakta zorluk çekeceği bambaşka ve harika bir yüze kavuşulmuş olur. Ortognatik cerrahi tedavisinin teşhis ve tedavi planlaması ortodonti uzmanının uzmanlık alanıdır. Ortodontist, ihtiyaç duyduğu her aşamada çene cerrahı ile iletişime geçerek ameliyat şekli ve sonucuyla ilgili fikir paylaşımında bulunur ve ortak bir tedavi planı ortaya çıkar. Bu plan, hastamız ile paylaşıldıktan sonra tedavi başlar.
Ortodontik tedavilerde randevu aralıkları genelde 3- hafta arasıdır fakat gerekli durumlarda daha sık ya da aralıklı randevular olabilir. Hem ortodontik tedaviler hem de ortognatik cerrahi tedavileri, uzun soluklu ve farklı disiplinleri ilgilendiren tedavilerdir. Bu açıdan tedavilerin planlanma ve yürütülme aşamalarında birkaç ortodonti uzmanı ve cerrah, protez uzmanı, diş eti uzmanı ve estetik diş hekimi gibi farkı uzmanlıktaki hekimlerin ekip halinde çalışması halinde sonuç çok daha doyurucu olmaktadır.